Skip to content

gallou.gr

Image/Banner Rotator

 • Gallou.gr
 • Gallou.gr
 • Gallou.gr
 • Gallou.gr
 • Gallou.gr
 • Gallou.gr
 • Gallou.gr - Διαδικτυακή πύλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Γάλλου

Σύντομα Νέα

Ο δικτυακός τόπος αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Γάλλου.
 
Increase font size  Decrease font size  Default font size 
    
Οικισμός Γάλλου
Γενικές πληροφορίες για την περιοχή

Ο οικισμός Γάλλου βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ρεθύμνου και απέχει από αυτήν μόλις 3,5 χλμ. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός με το προεδρικό διάταγμα 7183/21-9-1995. Ο οικισμός περιτριγυρίζεται από οργιώδη βλάστηση όλες τις εποχές του χρόνου. Η ομορφιά του τοπίου είναι μοναδική με χλωρίδα, χρώματα και αρώματα σε ένα μοναδικό συνδυασμό.

Στην περιοχή θα βρείτε

Αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου, γήπεδο ποδοσφαίρου, δημοτικά γήπεδα τένις, ταβέρνες με παραδοσιακή κρητική κουζίνα, super market και παντοπωλείο,internet café, κ.α. Η διαμονή στου Γάλλου μπορεί να συνδυάσει περιπάτους στο Γαλλιανό φαράγγι στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, καθώς και στο δάσος με τις βελανιδιές.

Πανεπιστήμιο

Στην περιοχή στεγάζεται το πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι από τα ελάχιστα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας που έχουν την τύχη να περιβάλλονται από δάσος. Στον ιδιόκτητο χώρο του πανεπιστημίου υπάρχει ένα αξιόλογο σε σημασία τμήμα ενός πανάρχαιου οικοσυστήματος. 

Οικιστική ανάπτυξη

Σήμερα στου Γάλλου υπάρχουν προς ενοικίαση καινούρια διαμερίσματα κτισμένα τα τελευταία χρόνια με όλες τις ανέσεις, που σας περιμένουν για μια άνετη και φιλόξενη διαμονή. Η περιοχή προτιμάται για διαμονή από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 
Τοποθεσία του Οικισμού - Διαδραστικός Χάρτης
gallos-map-small.jpg
επιλέξτε για προβολή χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους 
 
Συγκοινωνίες
Σύνδεση Ρεθύμνου – Γάλλου: Στην πόλη του Ρεθύμνου η γραμμή: Γάλλος/Πανεπιστήμιο Γάλλου - Περιβόλια, του αστικού λεωφορείου, συνδέει το Ρέθυμνο με το Πανεπιστήμιο με συχνά δρομολόγια.

Συγκοινωνιακά μέσα για τις πόλεις της Κρήτη: Εκτελούνται κάθε μία ώρα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς τα Χανιά και το Ηράκλειο. ΚΤΕΛ Ρεθύμνου – Χανίων: 28310 22212

Σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό:
Με Αεροπλάνο: υπάρχει σύνδεση με τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου με καθημερινές πτήσεις.
Ολυμπιακή Αεροπορία: 28310 24333, AEGEAN Airlines: 21062 61000

Με πλοίο: από το λιμάνι του Ρεθύμνου, των Χανίων (Σούδα) και Ηρακλείου.
Α.Ν.Ε.Κ.: 28210 27500, ΜΙΝΟΑΝ: 21041 45700
Λ.Α.Ν.Ε.: 28310 24466  Superfast Ferries 2810 47180

 
Προέλευση Ονομασίας Γάλλου

Από πού και πότε προήλθε η ονομασία του Γάλλου δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Μία από αυτές αναφέρει το όνομα Γάλλου ότι προήλθε από τον Γάλλο φιλέλληνα ταγματάρχη Βαλέστρα, ο οποίος στις 14- 26 Απριλίου 1822 πήρε μέρος σε μάχη που έγινε στην περιοχή μεταξύ των Κρητών επαναστατών και των πολιορκημένων στο φρούριο του Ρεθύμνου Τούρκων και σκοτώθηκε. Ετάφει στο χωριό, και έτσι ο οικισμός πήρε το όνομα της καταγωγής του. Όμως η εκδοχή αυτή δεν ευσταθεί αφού το τοπωνύμιο Γάλλου είναι αιώνες παλαιότερο του Βαλέστρα.

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τον παλιό Ναό της Παναγίας της Γαλούς ή Γαλατούς, που ονομάστηκε έτσι επειδή στο κτίσιμο της εκκλησίας - κατά την παράδοση- χρησιμοποιήθηκε γάλα αντί νερό. Αυτό το αναφέρει ο Εμμανουήλ Λαμπρινάκης στην «Γεωγραφία της Κρήτης», Ρέθυμνο 1890. Όμως και η εκδοχή αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεχτεί για δυο λόγους:
 • Η παράδοση αυτή δεν διασώθηκε μέχρι σήμερα.
 • Γιατί το τοπωνύμιο Γάλλου γράφεται παντού με δυο λάμδα ενώ το γάλα γράφεται με ένα λάμδα.
Συγκεκριμένα το χωριό αναφέρεται ως «GALLOY» από τους Fr. Barozzi το έτος 1577, τον Καστροφύλακα το έτος 1583, από τους Basilikata το έτος 1630 ( μνημεία ke ιστ ν,128), και τον M. Coronelli το έτος 1696.
Διαβάστε περισσότερα...
 
Οι Κάτοικοι

Είναι γνωστό και έχει καταγραφεί στην ιστορία ότι οι Γαλλιανοί δεν έλειψαν από κανένα εθνικό προσκλητήριο της πατρίδας για λευτεριά από τους κατά καιρούς κατακτητές. Αυτό το χωριό, αν και μικρό, γέννησε σπουδαίους ανθρώπους, άτομα αξιόλογα που διακρίθηκαν στις τέχνες και τα γράμματα.  

 
Ναοί και Μοναστήρια

 • Καθεδρικός ενοριακός ναός Παναγίας Γάλλου: Εδώ βρίσκεται η εικόνα του Ένθρονου Χριστού, όπως και άλλες εικόνες του 18ου αι.
 • Άγιος Γεώργιος του 18ου αι.
 • Άγιος Λουκάς, αρχές του 19ου αι. Χτίστηκε σε θέση παλαιότερου ναού
 • Άγιος Αντώνιος, αρχές του 19ου αι.(ναός σπηλαιώδης)
 • Άγιος Χαράλαμπος. Νέος ενοριακός ναός, μεγαλοπρεπής, σταυροειδής με τρούλο
 • Μονή Αγίου Παύλου 16ου αι.(δε λειτουργεί)
 
Το Δάσος με τις Βελανιδιές

Η αξία του συγκεκριμένου δάσους είναι γνωστή από την αρχαιότητα, αφού οι βελανιδιές θεωρούνταν από τους προγόνους μας ιερά δέντρα, και αυτό όχι άδικα αφού σ’ αυτά στηρίχτηκε η ζωή γενεών και γενεών Γαλλιανών. Μπορεί σήμερα να μη σημαδεύουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, αναμφισβήτητα όμως σηματοδοτούν την ομορφιά του χωριού καθώς δημιουργούν ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους και μια περιβαλλοντική όαση πρασίνου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η πόλη του Ρεθύμνου

Το Ρέθυμνο είναι χτισμένο στα παράλια του Κρητικού πελάγους. Έχει μια από τις πιο όμορφες αμμώδεις παραλίες, η οποία είναι η πιο μεγάλη στην Κρήτη, με έκταση 18 χιλιόμετρα. Είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης και αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής. Σήμερα το Ρέθυμνο ακολουθεί ένα ρυθμό αναπτυσσόμενης πόλης, που κυρίως οφείλεται στην καθιέρωση της ευρύτερης περιοχής ως τουριστικού πόλου έλξης επισκεπτών το καλοκαίρι ενώ οι 10.000 φοιτητές καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ζωντανή κατά την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου.

Στο Ρέθυμνο απολαμβάνει κανείς την αρμονική συνύπαρξη της σύγχρονης και της παλιάς πόλης. Η παλιά πόλη συνδυάζει στοιχεία βενετσιάνικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής με πολύ ενδιαφέροντα γραφικά δρομάκια, μιναρέδες, δημόσιες κρήνες, το ενετικό λιμάνι και το φρούριο Φορτέτσα, χτισμένο το 1573 και πολλά άλλα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνου : www.rethymno.gr .